Surfing og databruk blir mer komfortabelt med antivirus

Mange tenker over sikkerhet i form av å låse dørene i hjemmet sitt, skaffe seg uhellsforsikring, og holde seg unna utrygge områder. Det finnes rett og slett mye man kan gjøre for å gjøre hverdagen litt sikrere, men noe som mange ikke tenker over, er hvordan man kan gjøre PC-bruken sikrere. Mange tenker ikke over hvor mye sensitive opplysninger de har liggende i mappene på PC-en sin, i skylagring eller på e-posten sin. For ikke å nevne nettbanken sin.

Antivirus hjelper deg med å holde alle truslene som venter unna PC-en din. Enten du er en erfaren nettbruker med god IT-kunnskap, eller helt i andre enden av skalaen, er antivirus en svært god løsning for deg som ønsker å gjøre mest mulig for at ingen får adgang til dine private data og personopplysninger.

Nettet har uendelig mange nettsider – langt fra alle er trygge

Det er umulig å si eksakt hvor mange nettsider som finnes, da det hvert sekund dukker opp et stort antall nye nettsider. Langt fra alle nettsidene er sikre. Noen er ganske åpenbare i at det er noe man bør holde seg unna, men noen nettsider prøver å kamuflere sine ondskapsfulle hensikter. Kanskje har du hørt om nettsider som ser ut som det er innlogging til bank eller andre vanlige tjenester? Svindlere er i stand til å lage nærmest naturtro kopier av nettsidene til pålitelige tilbydere, så det lønner seg alltid å sjekke at man har skrevet inn riktig nettadresse, at nettsiden benytter seg av https, og ikke klikket på en lenke fra en ukjent part for å komme seg til nettsiden.

Det at nettsider benytter seg av «https», betyr at all kommunikasjonen mellom nettleseren din og brukerstedet skjer sikkert og kryptert. Du kan sjekke dette ved å se at det er en hengelås til venstre for URL-adressen i nettleseren din. Alle nettsider der du logger inn og behandler personlig informasjon, penger, sensitive opplysninger og lignende, må ha en slik funksjon. Hvis ikke er de ikke trygge å bruke. Sjekk at hengelåsen står ved nettadressen neste gang du logger inn i en nettbank, et kasino, en mailkonto eller lignende tjenester. Jo fortere man lærer seg til å sjekke om nettsiden er sikret med https-funksjon, jo bedre er det.

Vær obs på e-poster fra ukjente og nedlasting av vedlegg

En av de vanligste måtene å få virus på dataen på, er ved å klikke på lenker eller ved å laste ned vedlegg fra e-poster. Mange klikker ukritisk på alt som sendes dem på e-post, og dette er en av de største tabbene blant mange PC-brukere. Sjekk alltid at e-posten kommer fra riktig avsender. Noen ganger kan noen ha sendt noe fra en adresse som er nesten helt identisk med det som er riktig, men bare byttet ut en stor «I» med en liten «L» for eksempel, da det er vanskelig å oppdage ved første øyekast.

Vær alltid kritisk til alle vedlegg som kommer på e-poster. Et antivirus hjelper deg ved å skanne dokumentet som eventuelt lastes ned, men det er alltid best å være føre var.

Logo
Login/Register access is temporary disabled