Derfor er det viktig med antivirus-programmer når du ferdes på nett

I dag bruker vi nettet mer enn noensinne før, men til tross for dette tenker vi kanskje ikke så mye mer over sikkerheten vår på nett nå enn det vi gjorde da vi begynte. Men det er faktisk sikkerheten vi burde tenke på, nesten før noe annet. Når vi bruker noe hver dag er det enkelt å slutte å tenke på alle detaljene som er rundt oss i hverdagen. En av disse er sikkerheten vår, og fordi ting stort sett går bra er det lett å glemme å faktisk ta det alvorlig. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på noen av de tingene som gjør at vi bør være ekstra forsiktige – og ikke minst hvordan du kan gjøre dette.

Det å ferdes på nettet er noe som har blitt en så naturlig del av hverdagen at vi ikke tenker over det engang. Vi spiller på live casino, vi bruker nettbank, vi snakker med folk via nettet og deler bilder, videoer og ser film og hører på podkaster og musikk, holder møter og mye, mye mer. Men det å selge informasjonene våre er noe flere og flere har blitt interessert i å gjøre og ikke minst har hacking og andre kriminelle handlinger på nett blitt mer vanlig. Dette betyr at vi er nødt til å beskytte oss bedre når vi ferdes på nett i dag enn de aller fleste av oss gjør.

Like viktig for privatpersoner som for bedrifter

I dag hører vi mer og mer om angrep mot store organisasjoner, men det er ikke bare stortinget og andre store organisasjoner blir angrepet når det kommer til kriminalitet på nett. De har selvsagt et mye større ansvar for å holde seg sikre fordi de sitter på så mye sensitiv informasjon, men den usikkerheten og den risikoen de er utsatt for er noe som vi som forbrukere og privatpersoner også må forholde oss til.

Det blir bare vanligere og vanligere å lese om saker der folk har blitt svindlet på en eller annen måte og i takt med at vi bruker nettet til flere og flere ting blir det desto viktigere å faktisk beskytte oss godt nok når det kommer til sikkerheten vår på nett. Det at vi bruker nettet så mye hver dag kan gjøre at man glemmer hvor viktig det er, så det egentlig faktisk burde ha den motsatte effekten på oss – nemlig at vi burde innse hvor sårbare det gjør oss å bruke nettet til stort sett alt i hverdagen.

Ta forhåndsregler når du ferdes på nett

Det er viktig at vi beskytter oss best mulig når vi ferdes på nett, og det er noen sammenhenger der dette er ekstra viktig, sammenlignet med andre. Og det er kanskje ikke så overraskende for noen å høre at sikkerhet på nett er ekstra viktig når det er snakk om penger. I dag utvikles det hele tiden nye verktøy som skal hjelpe oss med å beskytte informasjonene våre på nett, men det er viktig at du har noen forhåndsregler når du ferdes på nett, spesielt når det kommer til sider som inneholder informasjon om deg som ikke bør havne i feil hender.

La oss se litt nærmere på hvordan du kan gjøre dette.

Slik beskytter du deg på nett

Det er flere forskjellige måter du kan beskytte deg selv på nett, men fordi det er så mange forskjellige måter de kriminelle jobber på, er det vanskelig å kunne gi noen helt generelle råd. Likevel har vi prøvd å lage en liste med ting som kan få deg på riktig spor:

  • Bruk antivirus-programmer. Dette er helt essensielt hvis du vil beskytte deg på nett.
  • Ikke bruk usikret nett. Hvis du for eksempel skal sjekke nettbanken din, så gjør dette fra wifi hjemme og ikke et usikret nett – for eksempel på en café eller andre offentlige nettverk.
  • Vær kritisk når du får e-poster, selv fra adresser du kjenner. Hackere utgir seg ofte for å være posten eller offentlige etater. Gå direkte inn på siden deres i stedet får å klikke på lenker.
  • Aldri oppgi viktige informasjoner over telefon. Spesielt når det er snakk om kortinformasjoner. Gjør heller aldri dette på e-post eller tekstmeldinger. Skriv det bare inn i systemer som er krypterte.
  • Vurder å bruke en VPN. Dette krypterer informasjonen din og kan være en stor hjelp.

Logo
Login/Register access is temporary disabled